top of page

Weinig energie gedurende de dag, weinig tot vrijwel geen lichaamsbeweging, ongezonde keuzes qua voeding, veel stress, weinig ontspanningsmomenten, slecht slapen, vaak onrustig zijn en zich niet lekker in je vel voelen; dit zijn symptomen die je kan ervaren bij een ongezonde leefstijl.

Een ongezonde leefstijl verhoogt de kans op allerlei chronische ziekten. Op latere leeftijd verhoogt een ongezonde leefstijl de kans op functionele beperkingen, verlies van zelfstandigheid (hulpbehoevend worden) en vroegtijdige sterfte. Tevens kunnen de gevolgen van een ongezonde leefstijl het geestelijk en psychisch functioneren beïnvloeden. Op latere leeftijd worden mensen eerder vergeetachtig en krijgen ze sneller te maken met dementie of depressieve symptomen.
 
Een gezondere leefstijl kan op deze vlakken een enorme gezondheidswinst opleveren. Gezondheidsklachten nemen af en medicatie kan in veel gevallen worden afgebouwd. Je bent nooit te oud om te beginnen met een gezondere leefstijl. Zelfs op late leeftijd kan een kleine verandering van leefstijl nog een enorm voordeel gaan opleveren voor de kwaliteit van leven; je ervaart het leven weer plezieriger.

 

Leefstijlverandering gaat niet van vandaag op morgen. Jouw huidige leefstijl heb je waarschijnlijk al jaren. Je leefstijl zijn eigenlijk je gedragingen, overtuigingen, motivaties, normen, en deze gewoonten verander je niet zomaar. Vandaar dat leefstijlverandering in kleine stappen gebeurt en veel tijd nodig heeft. Het aanpassen aan deze leefstijlverandering zal inspanning en tijd vragen. Alleen dán zal de leefstijlverandering doorzetten en de rest van je leven bij je blijven. 


In de praktijk van META, coach ik je stap-voor-stap naar een gezonde leefstijl die bij jou als persoon en bij jouw leven past. Uit onderzoek blijkt dat het gericht coachen naar een gezondere leefstijl, een duurzame leefstijlverandering op de lange termijn veroorzaakt. Ik zal je dus vooral coachen en, indien noodzakelijk, ook adviseren op leefstijlgebied. Puur het adviseren zal je op korte termijn helpen gezonder te gaan leven, maar op de langere termijn sluiten adviezen vaak niet aan bij jou als persoon en bij jouw leven waardoor ze langzaam naar de achtergrond verdwijnen en je weer overgaat tot je oude leefstijl. Om die reden coach ik je naar acties op leefstijlgebied die wél goed bij je aansluiten bij jou als persoon en die je voor de langere termijn kan doorvoeren in jouw leefstijl.

bottom of page